Ierland voor EU-Hof gedaagd omdat fiscus Apple niet aanpakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie sleept Ierland voor het Europees Hof van Justitie omdat het geen werk maakt van de terugvordering van 13 miljard euro aan illegale belastingvoordelen die toegekend waren aan de Amerikaanse technologiereus Apple. De beslissing van Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zorgde in augustus 2016 voor boze reacties in de Verenigde Staten. De Deense riskeerde volgens critici een handelsoorlog te ontketenen omdat ze het gemunt zou hebben op de Amerikaanse techbedrijven.

Vestager wuift die kritiek steevast weg en drukt nu zelfs op het gaspedaal: omdat de Ierse autoriteiten meer dan een jaar na haar beslissing nog steeds geen werk gemaakt hebben van de terugvordering, sleept ze Ierland voor het Europees Hof van Justitie. De Ieren hadden tot 3 januari de tijd om in actie te schieten, maar bleven dus in gebreke. Ze zouden ten vroegste in maart 2018 hun berekening van de precies terug te vorderen som klaar hebben.

De terugvordering moet in principe zo snel mogelijk gebeuren, want anders kan Apple blijven genieten van de illegale staatssteun, argumenteert de Commissie.

Dublin reageert "extreem ontgoocheld" op de beslissing van Vestager. De Ieren werken naar eigen zeggen onverminderd voort op het dossier en staan ook in voortdurend contact met de Commissie.

bron: Belga