Afgevoerde vertrekprocedure treinen kostte NMBS 11 miljoen euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ontwikkeling van een nieuwe vertrekprocedure voor de treinen, die midden september uiteindelijk afgevoerd werd, heeft spoorwegmaatschappij NMBS 11 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) gezegd in de Kamercommissie Infrastructuur. De NMBS hoopt eind 2019 een alternatief te kunnen uitrollen. Minister Bellot kreeg gisteren in de commissie een hele reeks vragen over de afgevoerde vertrekprocedure. Het was de bedoeling dat treinen pas zouden vertrekken nadat alle deuren gesloten zijn, maar het project werd na een proefproject in Dendermonde afgevoerd.

De conclusie van de NMBS is dat de onderzochte vertrekprocedure "de hoge verwachtingen op het vlak van beschikbaarheid, betrouwbaarheid en impact op de stiptheid niet zal kunnen inlossen", antwoordde Bellot in de Kamercommissie Infrastructuur op vragen van David Geerts (sp.a), Stefaan Van Hecke (Groen), Jef Van den Bergh (CD&V) en Marco Van Hees (PVDA).

Sinds in 2009 de opdracht werd gegeven om een nieuwe vertrekprocedure te zoeken, werd volgens de minister 11 miljoen euro uitgegeven. Hij benadrukte wel dat een deel van de kosten sowieso noodzakelijk was en "waarschijnlijk in het nieuwe project herbenut kan worden".

De NMBS hoopt een alternatieve nieuwe vertrekprocedure in de loop van 2019 te kunnen testen en eind 2019 in dienst te nemen. Hoeveel dat extra zal kosten, is nog niet duidelijk.

De uitleg van de minister kon op weinig begrip rekenen bij de vraagstellers. "Weggegooid geld", reageerde Van Hecke. "Tien jaar onderzoek om op zoek te gaan naar een ander en beter systeem voor de vertrekprocedure. Dat valt toch niet meer uit te leggen?", aldus het Groen-Kamerlid.

De huidige vertrekprocedure leidt soms tot incidenten. De deur van de treinbegeleider blijft open tot de trein vertrekt. Maar omdat de trein elk moment in beweging kan komen, mag de treinbegeleider niemand meer laten opstappen, ook niet meer door zijn geopende deur. Laatkomers hebben daar soms weinig begrip voor.

Vorig jaar waren er 61 incidenten met de vertrekprocedure, in 2015 waren het er 84.

bron: Belga