Verzekering voor borstkanker “is Amerikaanse toestand”

Verzekering voor borstkanker
AFP / J. Saget

De verzekering van AG Insurance voor borst- en andere typische vrouwelijke kankers stuit op heel wat kritiek. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hoopt dat de verzekeraar op zijn beslissing terugkomt.

Voor het eerst wordt in ons land een verzekering aangeboden voor borst- of andere typische vrouwelijke kankers. Vrouwen die intekenen op de Feminaverzekering van AG Insurance betalen een premie tussen 4 en 24 euro per maand. Als ze de diagnose krijgen, ontvangen ze een uitkering van 5.000 tot 10.000 euro, waarmee ze bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of massages kunnen betalen, schrijven de Mediahuis-kranten.

“Verzekering sluit meerderheid patiënten uit”

Think Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker, is kritisch. “Dit zijn Amerikaanse toestanden”, luidt het. “Vier op de vijf patiënten zijn vijftigplussers en zij worden duidelijk uit de verzekering geweerd. Net zoals wie eerder al kanker had.” Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée sluit zich aan bij die kritiek. “Bovendien kunnen heel wat vrouwen zich zo’n private verzekering niet veroorloven, wat het in mijn ogen nog oneerlijker maakt.” Volgens welzijnsminister De Block zijn er zoveel voorwaarden dat AG Insurance een verzekering aanbiedt aan mensen die die nooit zullen nodig hebben. De minister hoopt dat de verzekeraar op zijn beslissing terugkomt.

AG Insurance wijst er op dat het “niet de bedoeling is de sociale zekerheid te vervangen”. “Het vormt slechts een aanvulling daarop”, verduidelijkt woordvoerder Gerrit Feyaerts.