Slechts een Belg op drie weet wat te doen als auto slipt

Slechts een op de drie Belgen weet hoe te reageren wanneer zijn auto over de weg begint te schuiven, blijkt uit een enquête van Touring. De helft van de ondervraagden vindt zich ook niet geschikt om te rijden in herfst- en winterweer.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Nu de zon elke dag iets minder van zich laat zien, is het aftellen geblazen naar de herfst en winter. Naar goede Belgische gewoonte zullen die ook dit jaar gepaard gaan met neerslag, wind en vriestemperaturen. Allemaal factoren die het wegdek er niet veiliger op maken. Dat merken ze ook bij de mobiliteitsorganisatie Touring. Die ontvangt tijdens de wintermaanden gemiddeld 75 oproepen voor ongevallen per dag. De organisatie peilde daarom naar de attitude van automobilisten om te rijden in winterse omstandigheden. "De resultaten zijn onrustwekkend", zegt Danny Smagghe van Touring.

"Terwijl 90% zegt zijn rijstijl aan te passen aan de omstandigheden, verklaart slechts de helft van de voertuigbestuurders over voldoende kennis en de juiste reflexen te beschikken om veilig te rijden bij nat en winters weer." De antwoorden van de deelnemers aan de enquête doen volgens Smagghe "het ergste vrezen voor de verkeersveiligheid".

Niet extra remmen

Zo heeft maar 8% van de automobilisten ooit een slipcursus gevolgd, blijkt uit de enquête. "Om slippen te voorkomen zegt toch 82% de snelheid te minderen en 61% zegt meer te remmen op de motor dan in gewone omstandigheden", aldus Smagghe. "Maar slechts een op de drie weet hoe correct te reageren."

Tijdens het slippen moeten bestuurders volgens Touring immers vermijden te remmen, ontkoppelen, tegensturen en de ogen richten op een uitweg in plaats van op de hindernis. "We kunnen de rijschoolsector misschien overtuigen om een theoretische slipcursus op te nemen in hun lessenpakket", klinkt het. "Maar ook bestuurders zelf moeten we warm maken om een slipcursus te volgen."