Europa tikt Amazon en Luxemburg op de vingers

Amazon
AFP / J. MacDougall

De Amerikaanse webwinkel Amazon moet aan de Luxemburgse fiscus voor ongeveer 250 miljoen euro aan illegale belastingvoordelen terugbetalen. Dat heeft Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager beslist.

In 2003 kwam Luxemburg met Amazon een fiscale ruling overeen en in 2011 werd die verlengd. Die verlaagde volgens de Commissie de belastingen van het Amerikaanse bedrijf “zonder geldige reden”. “Door de ruling kon Amazon het leeuwendeel van zijn Europese winsten verschuiven van een bedrijf van de Amazon-groep dat in Luxemburg belastbaar is (Amazon EU) naar een bedrijf dat daar niet belastbaar is (Amazon Europe Holding Technologies)”, legt de Commissie uit. Volgens berekeningen werd er meer dan een miljard euro naar de VS gesluisd.

Vier keer minder belastingen

Daardoor betaalde de webwinkel vier keer minder belastingen dan andere bedrijven die onder dezelfde belastingregels vallen. Zulke “selectieve belastingvoordelen” zijn in strijd met de Europese regels rond staatssteun, stelt Vestager. De Commissie berekende dat het concurrentievoordeel voor Amazon op zo’n 250 miljoen euro wordt geraamd, plus rente. Het is nu aan de Luxemburgse fiscus om het precieze bedrag te bepalen en vervolgens te innen.

In een eerste reactie ontkent Amazon dat het een voorkeursbehandeling kreeg en stelt het netjes belasting te hebben betaald. De webwinkelgigant en Luxemburg overwegen in beroep te gaan.

Juncker

De beslissing van de Commissie is pijnlijk voor voorzitter Jean-Claude Juncker. Hij was premier van Luxemburg en daarvoor minister van Financiën in de tijd dat de gunstige deals voor bedrijven als Amazon werden afgesloten.

Om gelijkaardige problemen in de toekomst te voorkomen, worden de regels veranderd. De btw wordt voortaan vastgesteld door het land waar de koper zich bevindt. Nu is dat nog zo dat het land waar de verkoper zich bevindt de btw vaststelt.