Voorzittersdebat – Beke en Rutten nemen het op voor Meyrem Almaci

Wouter Beke en Gwendolyn Rutten, voorzitters van CD&V en Open Vld, hebben het dinsdag tijdens het voorzittersdebat in Antwerpen opgenomen voor hun Groen-collega Meyrem Almaci. Die werd vorige week door Vlaams Belang als voorbeeld van een ongewenste immigrant gebruikt. De Antwerpse studentenvereniging LVSV slaagde er dinsdag, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, een eerste keer in om alle Vlaamse partijvoorzitters rond de tafel te krijgen. Voornaamste gespreksonderwerp was de samenhang van de federale coalitie, maar ook de verharding van het politieke debat kreeg de nodige aandacht.
Zo werd Meyrem Almaci afgelopen week gebruikt in een tweet van Vlaams Belang. De partij maakte een lijstje van dingen die we hadden kunnen krijgen voor ons belastinggeld, “maar we kregen enkel immigranten”. Daarbij stond onder meer een foto van de Groen-voorzitster.
“Jij komt nog niet tot de enkels van Meyrem”, beet Gwendolyn Rutten haar Vlaams Belang-collega Tom Van Grieken toe. “Welke boodschap geef je aan al die mensen die samen aan de toekomst bouwen?”, vroeg ze hem. “We kunnen de sociale zekerheid enkel betaalbaar houden met jobs, en van mij mag iedereen naar hier komen, als men hier komt om te werken.”
Ook Wouter Beke reageerde met afschuw. “Het is degoutant dat men mensen als Meyrem Almaci misbruikt. Mensen die hier geboren zijn, gestudeerd hebben en bijdragen om uw partijfinanciering te betalen”, aldus de CD&V-voorzitter.
Weinig begrip was er verder voor de recente tweets van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “We zijn het eens over de aanpak van de asielcrisis, maar die eensgezindheid wordt ondermijnd door de communicatie”, zei Beke. “Dat is nu eenmaal de politieke arena”, nuanceerde Bart De Wever. “Als je zegt dat het vroeger beter was, is je geheugen gewoon slecht.” De N-VA-voorzitter houdt zich overigens bewust afzijdig op de sociale media: “Als ik alles wat in mij opkomt online zou zetten, zou ik zelf binnen 48 uur ergens asiel moeten gaan aanvragen.”
Peter Mertens van PVDA hoopt dat het allemaal bij woorden blijft. “Niemand wil dat het debat ooit overgaat van verbaal in fysiek geweld. We mogen van geluk spreken dat dat in ons land nog niet het geval is, maar er is alleszins een verharding van het debat aan de gang”, besloot hij.

bron: Belga