Vertrokken bewindslieden uit tweede kabinet van Mark Rutte

Met minister van Defensie Jeanine Hennis heeft het tweede kabinet van Mark Rutte tot dusver zeven bewindslieden gedwongen zien vertrekken. Dat is een record in de moderne parlementaire geschiedenis van Nederland. Een achtste, staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (PvdA), ging begin vorige maand vrijwillig naar de raad van bestuur van de publieke omroep NPO.
Oktober 2017: Een rapport van de OVV over een incident met een mortiergranaat in Mali dat twee militairen het leven kostte, leidt tot het opstappen van VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
Januari 2017: Ard van der Steur (VVD) vertrekt als minister van Veiligheid en Justitie vanwege de Teeven-deal.
Oktober 2015: Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu neemt ontslag. Zij trek daarmee de consequentie uit de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle.
Maart 2015: De Teeven-deal leidt tot de val van VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) stapt uit solidariteit op. De kwestie kost ook parlementsvoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) de kop.
Januari 2014: Frans Weekers, staatssecretaris op Financiën en VVD’er, treedt af om problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van toeslagen.
December 2012: Co Verdaas (PvdA) stapt op als staatssecretaris van Economische Zaken nadat er vragen zijn gerezen over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie.

Bron: Belga