Vernieuwde raad van bestuur grote stap in hervorming van Samusocial

Vernieuwde raad van bestuur grote stap in hervorming van Samusocial

Met de benoeming van een nieuwe raad van bestuur zet de daklozenorganisatie Samusocial een grote stap in de hervorming en herstart na het schandaal rond de buitensporige zitpenningen voor de bestuurders die uiteindelijk de kop kostte van de Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. De algemene vergadering van Samusocial neemt vandaag om 18 uur akte van het ontslag van de bestuurders die kort na het uitbreken van het schandaal in de juni de handdoek in de ring gooiden. Samusocial zal ook dit jaar de winteropvang garanderen, die start op 15 november, zo verzekert het kabinet van Brussels minister Pascal Smet (sp.a).
Eind mei barstte het Samusocial-schandaal los toen bleek dat de organisatie tot 60.000 euro per jaar zitpenningen uitkeerde aan een aantal bestuurders voor vergaderingen van de raad van bestuur en het bureau. Daarop bestelde de Brussels regering – of het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, omdat het om een Brusselse bicommunautaire bevoegdheid gaat – een rapport bij de twee regeringscommissarissen. Zij kwamen tot de conclusie dat er geen bewijzen waren dat de vergaderingen van het bureau effectief hebben plaatsgevonden en wie er aan deelgenomen heeft. Vermits de zitpenningen bijna vaste bedragen zijn, kan worden aangenomen dat deze maandelijks, forfaitair werden uitgekeerd.

De Brussels regering besliste om Samusocial op termijn om te vormen tot een regionaal orgaan. Om de continuïteit van de organisatie te waarborgen en de komende winteropvang voor te bereiden, werd een crisiscel opgericht met leden van het Verenigd College en de ontslagnemende bestuursleden van de vzw. Maar verdere stappen konden pas gezet worden na de benoeming van een nieuwe raad van bestuur, die grotendeels zou bestaan uit mensen die nauw betrokken zijn bij het Brussels verenigingsleven. Politieke mandatarissen zijn niet langer gewenst.

Na vanavond kan een nieuwe stap gezet worden in de hervorming van de daklozenorganisatie. De nieuwe raad van bestuur bestaat uit vijf leden: Christophe Happe, algemeen directeur van het ziekenhuis Jean Titeca; Stéphane Heymans, operationeel directeur van Dokters van de Wereld; Christine Vanhessen, directrice van de federatie van onthaalhuizen en hulpdiensten voor daklozen AMA; Bruno Vinikas van het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen; en VUB-professor Nic Van Craen.

Bij minister Smet, die samen met minister Céline Fremault (cdH) bevoegd is voor Bijstand aan Personen, wordt verzekerd dat het Winterplan gewoon op 15 november start met de opening van het gebouw aan de Koningstraat, goed voor 350 plaatsen. “Een maand later, op 15 december, gaat ook het centrum Poincaré open, eveneens goed voor 350 plaatsen”, verduidelijkt de woordvoerder van Pascal Smet.

bron: Belga