Staking De Lijn in Kortrijk houdt aan

Staking De Lijn in Kortrijk houdt aan

Het verhoopte overleg tussen de directie van De Lijn West-Vlaanderen en de vakbonden is dinsdagochtend niet doorgegaan. Het personeel en de vakbonden zijn huiswaarts gekeerd toen ze het wachten op de directie beu waren. Er is nu een stakingsaanzegging ingediend die geldt tot en met zondag. Kort na de ochtendspits besliste een groot deel van de buschauffeurs terug te keren naar de stelplaats. Ze deden dat uit onvrede met de huidige gang van zaken. Vooral de infrastructuurwerken rond het station van Kortrijk zorgen voor meer werkdruk, maar ook de voorzieningen voor de chauffeurs zijn verre van optimaal en de organisatie aan de tijdelijke bushaltes loopt spaak.

“We hoopten op snel overleg. Iets na half tien is de directie toegekomen maar heeft ze zich afgezonderd. Toen we om kwart na elf nog niemand hadden gezien is het personeel naar huis gegaan. Er is nu een stakingsaanzegging ingediend die loopt tot en met zondag. We kunnen niet zeggen dat er geen enkele bus zal rijden. Er zullen altijd mensen zijn die bereid zijn om een dienst te doen”, aldus Guido Steelandt van de socialistische ACOD.

De stakingsaanzegging geldt zowel voor stelplaats Kortrijk als Geluwe. “Woensdag is er om half tien overleg in Brugge, maar we weten nog niet wie daar bij zal zijn.” Bij De Lijn West-Vlaanderen wordt dat niet bevestigd, al meent de vervoersmaatschappij dat ze vragende partij is om aan tafel te zitten.

“De directie betreurt deze spontane actie. We staan open voor overleg en we zijn bereid te werken aan oplossingen. Er was overleg gepland maar dat is niet doorgegaan. Het personeel en de vakbonden hebben dat overleg niet afgewacht”, aldus Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. “We zijn al een tijdje bezig met een evaluatie van de situatie rond het station en de wegenwerken in de regio. Deze actie is niet de juiste oplossing. We hopen voor onze reizigers dat de bussen zo snel mogelijk weer uitrijden.” Volgens de vakbonden werden de mogelijke problemen maanden geleden al aangekaart.

bron: Belga