Rusland levert twee MiG-29-gevechtsvliegtuigen gratis aan Servië

Rusland levert twee MiG-29-gevechtsvliegtuigen gratis aan Servië
Rusland levert twee MiG-29-gevechtsvliegtuigen gratis aan Servië

Rusland heeft de eerste twee van zes beloofde gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29 gratis geleverd aan Servië. Een Russisch vrachtvliegtuig bracht de niet-geassembleerde straaljagers naar Belgrado, zo maakte het Servische ministerie van Defensie bekend. Een militaire Antonov An-124-transportvliegtuig bracht de gevechtstoestellen naar de Servische luchtmachtbasis Batajnica, op zowat 25 kilometer van Belgrado. De Servische minister van Defensie Aleksandar Vulin, stafchef Ljubisa Dikovic en luchtmachtbevelvoerder Ranko Zivak waren aanwezig op de basis.

Volgens de minister van Defensie had Rusland op 4 juli bekendgemaakt op 2 oktober te starten met de levering van gevechtsvliegtuigen aan Servië. “Vier overblijvende gevechtsjets zullen aankomen voor vrijdag. We kunnen nu trots meedelen dat onze luchtmacht voor het eerst sinds 1987 nieuwe gevechtsvliegtuigen heeft ontvangen.” Vulin benadrukte nog dat het “extreem belangrijk” is dat Servië erin slaagt het leger “sterker, meer georganiseerd en modern” te maken.

Rusland levert de zes Mikoyan MiG-29’s (NAVO-naam: Fulcrum) gratis aan Servië. De assemblage, herstelling en modernisering moet Servië bekostigen. Volgens de zender Radio Free Europe bedraagt dat in totaal bijna 235 miljoen dollar (bijna 200 miljoen euro). Daarnaast krijgt Belgrado ook 30 T-72-tanks en 30 gepantserde voertuigen van het type BRDM-2 gratis van Rusland.

Volgend jaar levert volgens mediaberichten ook Wit-Rusland acht van die MiG-29’s aan Servië, eveneens gratis, maar op voorwaarde dat Belgrado betaalt voor hun modernisering en onderhoud.
Belgrado tekende eerder dit jaar een contract om negen H145M-gevechtshelikopters aan te schaffen, die Airbus Helicopters produceert.

De radiozender Radio Free Europe merkt op dat de beslissing van Servië om de militaire banden met Moskou aan te halen, onrust veroorzaakt heeft in het Westen en verschillende buurlanden zoals Bosnië en Herzegovina en NAVO-lidstaat Kroatië.

Bron: Belga