Europese Unie kan nog geen groen licht geven voor handelsgesprekken rond brexit

Europese Unie kan nog geen groen licht geven voor handelsgesprekken rond brexit
Europese Unie kan nog geen groen licht geven voor handelsgesprekken rond brexit

De Europese Unie kan nog geen groen licht geven voor onderhandelingen over een overgangsperiode na het vertrek van Groot-Brittannië in 2019 of over de toekomstige handelsrelaties met de Britten. Dat heeft hoofdonderhandelaar Michel Barnier vandaag bekrachtigd in het Europees Parlement, waar de verdeeldheid binnen de Britse regering als belangrijke oorzaak werd aangestipt. “We hebben momenteel nog niet voldoende vooruitgang geboekt om in alle vertrouwen de tweede fase van de onderhandelingen te kunnen aanvatten, eerst over wat een eventuele overgangsperiode zou kunnen inhouden, en vervolgens over het kader van onze toekomstige relatie”, stelde Barnier.

Tussen de Europese en Britse onderhandelaars blijven volgens Barnier “ernstige meningsverschillen” bestaan, in het bijzonder over de financiële afwikkeling van de boedelscheiding. “We aanvaarden niet dat we met 27 lidstaten moeten betalen wat met 28 lidstaten is besloten. De belastingbetalers in de 27 lidstaten moeten niet betalen voor de gevolgen van een Britse beslissing.”

De Europeanen willen pas met de Britse regering over de toekomstige handelsrelaties praten wanneer er “voldoende vooruitgang” is geboekt over de voorwaarden van het Britse vertrek. Drie kwesties zijn van cruciaal belang voor Brussel: de financiële afwikkeling uiteraard, maar ook de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië en vice versa, en een oplossing voor het netelige probleem van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op 31 maart 2019. De Europese staatshoofden en regeringsleiders willen dan bijeenkomen in Roemenië om de resultaten van het huidige debat over de toekomst van Europa te bezegelen. “Want onze toekomst is niet de brexit, maar Europa”, verklaarde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Bron: Belga