Europees Parlement wil meer actie tegen cybermisdaad

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Unie moet meer doen om cyberaanvallen en online seksueel misbruik aan te pakken. Dat betogen de Europarlementsleden in een resolutie die in Straatsburg is goedgekeurd. Volgens de resolutie zijn overheden, bedrijven en individuen nog steeds onvoldoende gewapend tegen cybercriminaliteit. Acht op tien Europese bedrijven hebben al minstens één cyberbeveiligingsincident meegemaakt, maar ook belangrijke infrastructuur en openbare instellingen zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen. Zo steeg het aantal aanvallen op servers van de Europese Commissie vorig jaar met 20 procent.

Volgens de Europarlementsleden dringt een alomvattende Europese aanpak zich op. Zo is het volgens de resolutie van vitaal belang dat Europese en nationale autoriteiten nauwer samenwerken bij onderzoeken en het vergaren van elektronisch bewijsmateriaal. Daarnaast moet er meer geld vrijgemaakt worden voor preventie en onderzoek naar performante beveiligingssystemen.

Bijzondere aandacht heeft de resolutie ook voor online kindermisbruik. "Jaarlijks verschijnen 50.000 foto's van kindermisbruik op het web. In meer dan 70 procent van de gevallen betreft het kinderen jonger dan tien jaar oud", legt Hilde Vautmans (Open Vld) uit. De parlementsleden vragen dat Europol en Eurojust meer middelen inzetten om netwerken op te doeken. Ook willen ze dat lidstaten inzetten op bewustmaking van de gevaren op het web en dat sociale media proactief optreden.

Cyberveiligheid was ook één van de hoofdthema's op de Europese top over digitalisering die vorige week plaatsvond in Estland. De staatshoofden en regeringsleiders spraken er de ambitie uit om van Europa tegen 2025 de wereldleider te maken op vlak van cyberveiligheid.

bron: Belga