1 op 7 rusthuizen werd het afgelopen jaar duurder

1 op 7 rusthuizen werd het afgelopen jaar duurder

Van de 1.482 zorgvoorzieningen voor ouderen hebben er 223 het afgelopen jaar hun prijzen verhoogd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Sp.a herhaalt haar pleidooi voor de invoering van een maximumfactuur in de ouderenzorg. “Het rusthuis was gemiddeld al meer dan 400 euro duurder dan het pensioen van de bewoners”, zegt Vlaams parlementslid Jan Bertels. “Voor meer dan 1 op de 7 rusthuizen komt daar nu nog eens een flink stuk bij.”

Bertels roept minister Vandeurzen op dringend werk te maken van de betaalbaarheid van onze rusthuizen. Sp.a pleit daarom nogmaals voor de invoering van een maximumfactuur in de ouderenzorg, zodat de kost van het rusthuis nooit hoger kan zijn dan het inkomen dat iemand krijgt. “Wie heel zijn leven heeft bijgedragen, verdient een oude dag zonder financiële zorgen”, aldus Bertels.In Het Laatste Nieuws nuanceert minister Vandeurzen. “Rusthuisbewoners kunnen momenteel een maandelijkse zorgpremie van 130 euro krijgen, er is een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden en een basisondersteuning voor wie een handicap heeft. Bovendien heeft de Vlaamse overheid instrumenten ontwikkeld om de financiële toegankelijkheid van de woon-zorgcentra te optimaliseren.”

De minister noemt het idee van een maximumfactuur daarom “achterhaald”. “Mensen zullen misschien minder betalen voor het rusthuis, maar wat de overheid bijpast, moet ze ook ergens halen. Dat zou dan via ieders belastingbrief zijn – óók die van jonge gezinnen, die al een bijdrage betalen via de zorgverzekering.”

bron: Belga