VLAM erkent negen nieuwe streekproducten

OVAM erkent negen nieuwe streekproducten
Foto streekproduct.be

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft negen nieuwe producten het label van ‘streekproduct’ gegeven. Onder andere Limburgse bloedworst, Advocaat en speculaas zijn bij de gelukkigen.

Negen producten werden door de VLAM erkend als Vlaams streekproduct. De nieuwe ratificeringen brengen het totale aantal erkende Vlaamse streekproducten op 221. De erkenningsronde is de derde en laatste van 2017 en erkent producten uit vier van de vijf Vlaamse provincies. De uitverkoren producten zijn:

Speculaas in verschillende soorten: Van de negen nieuwe erkenningen gaan er drie naar speculaas: Kontichse specfour (gevulde speculaas), Belgische speculaas uit Dendermonde en glazuurspeculaas van de kust. De eerste wordt op smaak gebracht met kokos, kaneel en Amaretto, de tweede volgt een oud, klassiek recept uit 1920 en de derde wordt afgewerkt met een versiering van suikerglazuur.

Gepekelde varkensmagen

Alcoholische dranken: De eierlikeur Advocaat en de Oost-Vlaamse oude graanjenever van Filliers zijn voortaan ook streekproducten. Advocaat heeft een zachte textuur en smaak, met een scherpe toets graanalcohol. De jenever wordt gemaakt van zelfbereide moutwijn die jarenlang rijpt op vaten van Amerikaanse eik.

Drie vleesbereidingen: VLAM deelde ook een erkenning uit aan het gerookte Filet d’Anvers, de Limburgse bloedworst en Zwienemutsen (of varkensmagen). Het orgaan wordt licht gepekeld en daarna gekookt. Je kan het koud of bijvoorbeeld gegrild eten.

Gentse mosterd: De negende erkenning ging naar Gentse mosterd. De donkere, vrij vloeibare smaakmaker wordt geproduceerd volgens een recept van de familie Tierenteyn uit 1790.