Uitgeverij Vlaams Belang moet stand op de Boekenbeurs krijgen

Uitgeverij Vlaams Belang moet stand op de Boekenbeurs krijgen
Belga / E. Lalmand

Uitgeverij Egmont, die onder meer werken van Vlaams Belang-politici publiceert, moet een stand op de Boekenbeurs krijgen op straffe van een dwangsom van 500.000 euro. De rechter oordeelde dat de organisator de discriminatiewet niet volgde.

Uitgeverij Egmont wilde al herhaaldelijk deelnemen aan de Boekenbeurs, maar kreeg telkens het deksel op de neus. Ook de aanvraag voor de editie van 2017 werd geweigerd. Boek.be gaf als reden dat Egmont geen lid is van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).De GAU had de lidmaatschapsaanvraag van Egmont geweigerd, omdat de doelstelling en de publicaties van de uitgeverij, die de politieke lijn van Vlaams Belang weerspiegelen, niet stroken met haar statuten. Een andere uitgeverij, die zich eerder met de linkse zijde van het politieke spectrum identificeert, werd wel aanvaard en kreeg zonder probleem een stand op de Boekenbeurs.

Uitgeverij is “oneerlijk behandeld”

Uitgeverij Egmont zag daarin een “politieke boycot” en trok samen met auteurs en Vlaams Belang-politici Barbara Pas en Gerolf Annemans naar de rechtbank. Ze beriepen zich op de antidiscriminatiewet om een stand op de Boekenbeurs te eisen.

De rechtbank oordeelde dat Boek.be zich niet kan verschuilen achter het argument dat Egmont geen lid is van de GAU. “Het reglement van de Boekenbeurs staat immers uitdrukkelijk toe dat ook niet-leden een stand kunnen krijgen.”

Ook de andere argumenten van Boek.be om Uitgeverij Egmont te weigeren – zoals mogelijk negatieve reacties van de andere standhouders en het publiek – werden van tafel geveegd. De rechtbank besloot dat de uitgeverij inderdaad “ongelijk behandeld werd omwille van een politieke overtuiging” en dat die ongelijkheid dient te stoppen.

“Egmont is een uitgeverij zoals alle anderen”

Uitgeverij Egmont en de werken van Barbara Pas en Gerolf Annemans moeten bijgevolg worden toegelaten tot de Boekenbeurs. En niet alleen dit jaar, maar ook de volgende jaren. Als Boek.be zich daar niet aan houdt, moet het een dwangsom van 500.000 euro betalen per beurs.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde tevreden na de uitspraak. “Gezond verstand zegeviert. Het is niet meer dan normaal dat politici die boeken uitgeven op de Boekenbeurs mogen staan. De organisatoren verweten Uitgeverij Egmont dat zij discriminatie zou propageren, maar nu heeft de rechtbank duidelijk gezegd dat Boek.be zelf de antidiscriminatiewet overtreedt en dat Egmont een uitgeverij is zoals alle anderen en bijgevolg ook zoals alle anderen behandeld dient te worden.”