Proces tegen broer van Mohamed Merah gestart in Parijs

Proces tegen broer van Mohamed Merah gestart in Parijs
Proces tegen broer van Mohamed Merah gestart in Parijs

In Parijs is maandag het assisenproces gestart tegen Abdelkader Merah. Abdelkader is de broer van Mohamed Merah die in 2012 in Toulouse en Montauban zeven mensen doodde. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moorden en van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het proces draait rond de vraag of Merah op de hoogte was van de moorddadige plannen van zijn broer. De 35-jarige Merah ontkent dat dat het geval was. Naast Abdelkader Merah staat ook de 34-jarige Fettah Malki terecht. Hij wordt ervan beschuldigd een wapen, ammunitie en een kogelvrije vest aan Mohamed Merah te hebben geleverd. Ook hij ontkent op de hoogte te zijn geweest van Merahs plannen. Abdelkader Merah riskeert bij een veroordeling een levenslange gevangenisstraf. Fettah Malki riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar.

Het proces zal zo’n vijf weken duren en vindt door de aanhoudende terrorismedreiging plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. In Marseille werden dit weekend nog twee jonge vrouwen gedood met een mes. Sinds de aanslag op het satirisch magazine Charlie Hebdo zijn in Frankrijk 239 mensen om het leven gekomen bij terroristische aanslagen.
Mohamed Merah doodde tussen 11 en 19 maart 2012 drie militairen, een leraar en drie kinderen in een Joodse school. Hij werd na een klopjacht door de politie gedood.

Bron: Belga