Federaal parket organiseert Quadripartite met Spanje, Marokko en Frankrijk in Mechelen

In Mechelen vindt woensdag de jaarlijkse ontmoeting plaats van de Quadripartite, het samenwerkingsverband tussen Spanje, Frankrijk, Marokko en België in de strijd tegen het terrorisme. Dat meldt het federaal parket. Op de vergadering zullen Belgisch federaal procureur Frédéric Van Leeuw, de procureur van de Franse republiek uit Parijs, de heer François Molins, de Fiscal Jefe de la Audienca Nacional van Spanje, de heer Jesus Alonso, en de procureur-generaal van Rabat, de heer Daki El Hassan, aanwezig zijn. De vergadering wordt geopend door minister van Justitie Koen Geens, en de burgemeester van Mechelen, Bart Somers. Spanje, Frankrijk en Marokko werkten al samen in de strijd tegen het terrorisme en in in 2009 werd besloten om het Belgisch Federaal Parket te integreren als vierde lid van de samenwerkingsovereenkomst. “Een eerste Quadripartitevergadering vond plaats op 14 december 2010 in Parijs, met dezelfde korpschefs en procureurs die ook woensdag zullen aanwezig zijn”, meldt het federaal parket. “Die eerste vergadering versterkte voornamelijk het professioneel en persoonlijk contact tussen de verschillende actoren en was het begin van een nu reeds zeven jaar lange samenwerking in een gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme.”

Sindsdien komt de Quadripartite jaarlijks bijeen, de laatste maal gebeurde dat in oktober 2016 in Parijs. Daarnaast vinden kleinere werkvergaderingen plaats, beurtelings georganiseerd door een van de deelnemende landen.
Op de laatste jaarlijkse vergadering werd onder meer besloten om te werken aan een snellere uitvoering van rechtshulpverzoeken tussen de deelnemende landen, als er zich een aanslag voordeed, om de gerechtelijke internationale samenwerking tussen de respectievelijke landen verder te zetten en makkelijker te maken, en de informatie- en communicatiekanalen in het kader van hangende onderzoeken te handhaven en te versterken met inachtneming van de vigerende bilaterale verdragen en nationale wetten.bron: Belga