“Neem gezondheid op in verkiezingsprogramma”

Belga / L. Dieffembacq

Verschillende gezondheidsorganisaties roepen lokale politici samen op om werk te maken van meer aandacht voor gezondheid in hun lokale verkiezingsprogramma’s. Ze hebben daarvoor een zespuntenprogramma naar duizenden politici gestuurd.

Binnen net iets meer dan een jaar zijn het opnieuw lokale verkiezingen. Hoewel de meeste partijen nog niet officieel aan hun campagne begonnen zijn, schuiven ze nu al hun speer- en breekpunten naar voren. Het ideale moment, dachten heel wat gezondheidsorganisaties, om gegroepeerd in de ‘Partij voor de Gezonde Gemeente’ een meer prominente rol te vragen voor het thema ‘gezondheid’ in de verkiezingenprogramma’s voor de lokale verkiezingen.

“De burger vraagt erom”

De ‘Partij voor de Gezonde Gemeente’ bestaat onder meer uit de CM, Domus Medica, de Liberale Mutualiteit, het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sensoa. De samenwerking richt zich tot elke lokale politicus en mandataris uit gemeenteraden, OCMW-raden en districtsraden in Vlaanderen en Brussel.

Doelstelling: meer aandacht vragen voor preventie en gezondheid in hun programma in aanloop naar de verkiezingen in 2018. En dat “niet alleen omdat het nodig is, maar ook omdat de burger erom vraagt”, klinkt het. Want: “Twee op de drie Vlamingen ligt wakker van gezondheid, een op de drie voelt zich niet goed in z’n vel. Anderzijds maken mensen steeds meer bewuste keuzes om gezonder te leven en zijn ze terecht bekommerd om hun leefomgeving.”

Meer groen en gezonde voeding

Om de politici te helpen om gezondheid meer te integreren in hun gemeente heeft de PGG een zespuntenprogramma opgesteld dat in elke gemeente toepasbaar is. Dat moet resulteren in onder andere “meer groene ruimtes, minder luchtverontreiniging, veilige fiets- en wandelpaden en een gezonder aanbod van eten en drank in scholen”.