Referendum Catalonië – “We hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben”

Referendum Catalonië -
Referendum Catalonië - "We hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben"

Het hoofd van de Catalaanse regionale regering, Carles Puigdemont, heeft zondagavond in een toespraak na het referendum aanspraak gemaakt op de onafhankelijkheid. “Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben in de vorm van een republiek”, verklaarde hij. Puigdemont, geflankeerd door zijn ministers, maakte nog geen resultaten van het referendum bekend, maar gaf wel te kennen dat de Catalanen met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid hebben gestemd. Hij bedankte ook de “miljoenen” Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid en het hardhandig optreden van de ordediensten zondag zijn gaan stemmen.
De president van de Generalitat de Catalunya gaf voorts aan dat het resultaat van het onafhankelijkheidsreferendum “in de komende dagen” aan het parlement zal worden overgemaakt, zodat dat in het geval van een overwinning voor het “ja”-kamp aan een nieuwe wet en een onafhankelijkheidsverklaring kan werken.
Puigdemont riep de EU ook op om rekening te houden met de Catalaanse eisen en om “snel te handelen”. “De Europese Unie kan niet langer de andere kant op kijken”, luidde het. “Wij zijn Europese burgers en zijn het slachtoffer van schendingen van onze rechten en vrijheden.”
Tijdens de stembusgang voor het referendum traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policía Nacional, die onder de bevoegdheid van Madrid vallen, bijzonder hardhandig op tegen vreedzame kiezers en demonstranten. Volgens de laatste balans van het Catalaanse ministerie van Gezondheid is het aantal gewonde burgers inmiddels opgelopen tot 844. De meeste gewonden vielen in de hoofdstad Barcelona. De slachtoffers wordt opgeroepen om bij de Catalaanse politie klacht in te dienen tegen de Guardia Civil.
Behalve 844 burgers, raakten ook 33 politieagenten gewond, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid via Twitter.

Bron: Belga