Referendum Catalonië – Premier Michel veroordeelt geweld in Catalonië

Referendum Catalonië - Premier Michel veroordeelt geweld in Catalonië

Verschillende Belgische toppolitici, onder wie premier Charles Michel, hebben zondagnamiddag via Twitter het geweld veroordeeld dat wordt gebruikt tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Volgens Politico-journalist Ryan Heath is Michel daarmee de eerste Europese regeringsleider om het geweld te veroordelen. “Geweld kan nooit een antwoord zijn”, tweette de eerste minister. “We veroordelen elke vorm van geweld en herhalen onze oproep tot een politieke dialoog.” De Catalaanse vertegenwoordiger bij de EU, Amadeu Altafaj, bedankte Michel voor die tweet.

Eenzelfde geluid bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Geweld onaanvaardbaar in democratisch proces”, tweette de N-VA-vicepremier. En ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever liet van zich horen op de microblogsite. “Geen plaats in Europa voor politici die geweld gebruiken. Wie oproep tot internationale bemiddeling blijft weigeren, negeert de democratie”, klonk het daar.Een andere partijvoorzitter, Wouter Beke (CD&V), noemde het geweld in Catalonië onaanvaardbaar. “Partijen zullen samen rond de tafel moeten zitten. Dat is niet gemakkelijk. Maar het is de enige weg”, voegde hij twittergewijs toe.

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten was vandaag actief op Twitter. “Geweld en repressie lossen niks op. Integendeel. Het maakt alles nog erger… Alleen de dialoog werkt”, tikte zij.
Groen-voorzitster Meyrem Almaci ten slotte, merkte op dat geweld geen winnaars oplevert: “Beelden uit Catalonië heel triest en totaal contraproductief. Iedereen verliest.”

bron: Belga