Referendum Catalonië - "Illegaal referendum is onmogelijk gemaakt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Guardia Civil heeft vandaag enkel gehandeld om de wet te respecteren. Dat verklaarde Enric Millo, de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, zondag op televisie. Volgens hem is door de politie-actie "het illegale referendum onmogelijk gemaakt". "Het enige doel was om te verzekeren dat het illegale referendum niet zou plaatsvinden en dat het Spaanse en Catalaanse volk zouden kunnen blijven samenleven, in vrede en vrijheid, zoals de afgelopen veertig jaar (...) Het referendum heeft niet plaatsgevonden. We zullen niet aanvaarden dat een regering die door een radicale minderheid gegijzeld wordt, zijn ideeën aan de samenleving oplegt". Het Grondwettelijk Hof had eerder al de organisatie van het referendum in Catalonië verboden.

Bij de start van het referendum omstreeks 9 uur doken op sociale media beelden op van Spaanse agenten in gevechtsuitrusting die op verschillende plaatsen in Barcelona, en in Girona, stembussen in beslag namen en kiezers verhinderden om de stemlokalen binnen te gaan.

De Spaanse oproerpolitie viel vanochtend binnen in het stembureau waar de Catalaanse premier Carles Puigdemont omstreeks 9.30 uur zou gaan stemmen. Op beelden op de sociale media is te zien hoe de agenten een deur inslaan. Eerder hadden agenten een cordon gevormd rond het sportcentrum in Girona. Nadat ze het stembureau waren binnengevallen, namen de agenten het stemmateriaal in beslag.

bron: Belga