Referendum Catalonië – “Hoog tijd voor de-escalatie”

Referendum Catalonië - "Hoog tijd voor de-escalatie"

Guy Verhofstadt, leider van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement, veroordeelt het geweld dat gebruikt is bij het onafhanklijkheidsreferendum in Catalonië. “Het is hoog tijd voor de-escalatie”, aldus Verhofstadt. Terwijl het zondag hardnekkig stil blijft op de EU-banken, heeft Guy Verhofstadt wel via Twitter een statement verspreid over de gebeurtenissen in Catalonië. Daarin toont hij zich wel kritisch voor het georganiseerde referendum, maar veroordeelt hij het gebruikte geweld en roept hij op tot dialoog.
“Ik wil me niet mengen in Spaanse interne kwesties, maar ik veroordeel wat er vandaag in Catalonië is gebeurd”, aldus Verhofstadt. De liberale fractieleider betreurt dat er toch een “zogezegd referendum” wordt georganiseerd ook al werd dat verboden door het Spaanse Grondwettelijk Hof. Niettemin veroordeelt hij het gebruik van “buitensporig geweld”. “In de Europese Unie proberen we oplossingen te vinden via dialoog en met respect voor de grondwettelijke orde zoals vastgelegd in de Verdragen, met name in artikel 4.”
Verhofstadt vindt dat er een “de-escalatie” moet komen. “Enkel een onderhandelde oplossing waarbij alle politieke partijen zijn betrokken, ook de oppositie in het Catalaanse parlement, en met respect voor de grondwettelijke en wettelijke orde van het land is de weg vooruit”.

bron: Belga