Referendum Catalonië – 120-tal mensen houden protestbetoging aan Spaanse ambassade in Brussel

Aan de Spaanse ambassade in Brussel hebben zondagavond een 120-tal mensen een betoging gehouden uit protest tegen de gebeurtenissen in Catalonië, en dan vooral tegen de manier waarop de Spaanse politiediensten zondag zijn opgetreden tegen het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. “Het politiegeweld oversteeg het onaanvaardbare”, zegt Diederik Demuynck, woordvoerder van de N-VA-Kamerfractie. De protestbetoging ging uit van een aantal politici van N-VA en de Vlaamse Volksbeweging, en telde parlementsleden uit Kamer, Senaat en Vlaams Parlement. Ook het Taal Aktie Komitee sloot zich aan.
“Onderweg kwamen we ook een groep Spaanse en Catalaanse studenten tegen, die ook op weg waren naar de ambassade om daar te betogen”, zegt Diederik Demuynck. “In totaal waren we met zo’n 120. Dat is niet overweldigend veel maar omdat we op zo’n korte tijd gemobiliseerd hebben, is dat ook niet weinig. Alles is behoorlijk rustig verlopen. Er was enkel wat duw- en trekwerk met de politie toen iemand een affiche wilde plakken maar verder was het kalm.”
Met de betoging wilden de Vlaams-nationalisten hun solidariteit betuigen met het Catalaanse volk maar ook vooral protesteren tegen het optreden van de Spaanse politiediensten. “Wat vandaag in Catalonië gebeurd is, is meer dan onaanvaardbaar. De manier waarop de politie daar heeft ingeslagen op onschuldige burgers tart alles. We overwegen sterk om in de verschillende parlementen een resolutie in te dienen om op zijn minst dat geweld te veroordelen.”

bron: Belga