Protest tegen privatisatie Belfius bij start marathon van Brussel

Protest tegen privatisatie Belfius bij start marathon van Brussel

Een twintigtal mensen hebben zondag bij de start van de marathon van Brussel een kleine protestactie gevoerd aan het Schumanplein. Zij protesteerden tegen de plannen van de federale regering om Belfius, één van de sponsors van de loopwedstrijd, gedeeltelijk te privatiseren. “Wij pleiten voor een echte publieke bank, die onder controle van de burgers zou staan en een écht alternatief binnen de bankwereld zou betekenen”, aldus actievoerder Philippe Samek, die ook vakbondsafgevaardigde is. “Belfius is nu nog voor 100 procent in handen van de Belgische staat, maar in het regeringsakkoord over de begroting is beslist om 30 procent van de aandelen te verkopen”, klinkt het. “Dan zou het doel van de bank zijn om zoveel mogelijk winst te maken, enkel te behoeve van de aandeelhouders. Volgens ons zou een bank net ten dienste van iedereen moeten staan, niet alleen zijn aandeelhouders maar ook zijn klanten en werknemers, de burgers én de gemeenschap.”

“Belfius zou een echt alternatief binnen de bankwereld kunnen zijn”, gaat Samek verder. “Een bank onder publieke controle die ook aan echte publieke dienstverlening zou doen, met kantoren op het platteland, toegang voor mensen met een beperkt budget, waarbij er zou geïnvesteerd worden in sociaal en ecologisch verantwoorde projecten, in plaats van een soort financieel casino te spelen en te speculeren en te investeren in allerhande risicovolle producten. Het is net dat laatste dat de hele financiële crisis veroorzaakt heeft.”

Volgens de actievoerders zou een publieke bank met een sociale missie ook de financiering van de overheidsdiensten op lange termijn garanderen.

bron: Belga