Marathon Brussel – Debaets wil gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen in Brussels Marathon

Marathon Brussel - Debaets wil gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen in Brussels Marathon

Dat de mannelijke winnaar van de Brussels Marathon 1.000 euro krijgt en de vrouwelijke winnaar maar 300 euro, kan voor Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets niet door de beugel. Zij pleit voor gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen. Terwijl Stephen Kiplagat, de winnaar bij de mannen, 1.000 euro krijgt voor zijn overwinning, moet zijn vrouwelijke evenknie, de Belgische Christelle Lemaire, het stellen met maar 300 euro aan prijzengeld. “Nochtans heeft Christelle Lemaire dezelfde afstand gelopen”, zegt CD&V-politica Bianca Debaets.

Ook cdH-Kamerfractieleider Catherine Fonck hekelde op Twitter het ongelijke prijzengeld bij de Brussels Marathon. “Surrealistisch. In het hart van Europa. Ik ben benieuwd welke pseudo-uitleg men zal geven”, aldus Fonck.

Volgens Debaets gebeurt het ook in tal van andere sporten. “Het is niet normaal dat bijvoorbeeld sommige mannelijke topvoetballers in een halve dag even veel verdienen als vrouwelijke topvoetballers op een heel jaar. In geen enkele maatschappelijke sector zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zo groot als in sommige sporten. Sport gaat niet enkel over competitie maar ook over volksgezondheid, sociale cohesie en fair play in onze samenleving. Dat bewerkstellig je niet door als organisator zelf zo’n groot verschil in stand te houden.”

Debaets wil in gesprek gaan met de organisator van de Brussels Marathon “zodat bij de volgende edities dat verschil wordt weggewerkt”.

bron: Belga