“Catalonië toont Vlaanderen de weg”

Catalonië toont Vlaanderen de weg

“De Catalanen brengen onze strategie in de praktijk. Catalonië toont Vlaanderen de weg.” Dat heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vandaag gezegd op het partijfeest voor 40 jaar Vlaams Belang. Van Grieken neemt daarbij de communautaire koers van N-VA op de korrel. “Je kan niet de onafhankelijkheid geweldig vinden voor Catalonië en Schotland, maar voor Vlaanderen dat minder belangrijk vinden.” Aan het Antwerpse Steenplein, op een steenworp van het Antwerpse stadhuis, zijn vandaag vele honderden militanten samengekomen om het 40-jarige bestaan van Vlaams Blok/Vlaams Belang te vieren.

In de toespraken van de verschillende partijtoppers passeerden de klassieke VB-thema’s de revue, gaande van het streven naar Vlaams onafhankelijkheid en de noodzaak van een immigratiestop tot kritiek op de islamisering.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken verwees in zijn toespraak naar het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. “De Catalanen brengen onze strategie in de praktijk. (…) Catalonië toont Vlaanderen de weg. Onze Vlaamse eisen horen niet langer in de koelkast, maar op nummer 1”, aldus Van Grieken, met een duidelijke vingerwijzing richting N-VA.

Bij Kamerfractieleider Barbara Pas klonk het iets minder diplomatisch: “Als ik zulke lafbekken, zulke angsthazen, zulke schijtlaarzen als de N-VA’ers bezig zie, dan overtuigt mij dat wij verder en verbetener dan ooit onze nationalistische strijd moeten voeren”, klonk het.

De partij trapte eerder deze week de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar af met de eis van een immigratiestop als centrale thema. Volgens voorzitter Van Grieken vormt zijn partij “the last line of defense”. “Als wij onze Vlaamse identiteit niet verdedigen, wie gaat het wel doen. Als wij onze normen en waarden niet verdedigen, dan zal de generatie het na ons niet meer kunnen doen omdat ze minderheid zijn geworden in eigen land”, aldus Van Grieken.

bron: Belga