Spaanse politie pleegt geweld tegen burgers, 90% Catalanen wil onafhankelijkheid

De Spaanse regering heeft met buitensporig geweld gereageerd op het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Politieagenten sloegen met wapenstokken op vreedzame betogers. De regionale autoriteiten maakten na middernacht bekend dat de Catalanen met een meerderheid van 90% voor onafhankelijkheid hebben gestemd. 

De Spaanse overheid wilde er alles aan doen om het referendum, dat eerder door het Grondwettelijk Hof als ‘illegaal’ bestempeld was, te dwarsbomen. Agenten van de paramilitaire Guardia Civil schoten met rubberkogels op de menigte en haalden zwaar uit met hun wapenstok. Op Twitter circuleerden tientallen videobeelden van politiegeweld. Volgens de Catalaanse regering raakten minstens 460 burgers gewond.Brandweer

Op verschillende plaatsen beschermden brandweermannen de menigte (foto). Ook zij kregen rake klapen. De Mossos, de Catalaanse politie, hielden zich grotendeels afzijdig, al doken er ook beelden op van Mossos die een stembureau beschermden.

Legitimiteit

Het hoofddoel was zo weinig mensen laten stemmen. Daarom werden stemlokalen ontruimd en werden stembussen in beslag genomen. Op die manier wou de Spaanse regering de opkomst zo laag mogelijk houden, zodat de uitslag aan legitimiteit zou inboeten. Volgens professor Bart Maddens, die zelf ook hard aangepakt werd door de politiemacht, lijkt de regering in dat opzet geslaagd te zijn. “Als er al een resultaat uit dit referendum komt, dan zal dat niet de legitimiteit voortbrengen om de onafhankelijkheid uit te roepen”, zei hij aan De Morgen.

Premier Michel

Premier Charles Michel (MR) veroordeelde na enig aarzelen het geweld. Terwijl hij vroeger op de dag nog zei dat het om een interne Spaanse aangelegenheid ging, zei hij later dat “geweld nooit het antwoord is. Wij veroordelen elke vorm van geweld en roepen op tot politieke dialoog.” Daarmee was Michel de eerste Europese regeringsleider die zich uitsprak. Ook andere Belgische politici veroordeelden het geweld, maar de Europese leiders bleven stil.

Voetbal

Voetbalploeg FC Barcelona veroordeelde het optreden van de Guardia Civil eveneens. Het bestuur vroeg om de competitiewedstrijd tegen Las Palmas uit te stellen, maar kreeg nul op het rekest. De match werd dan maar achter gesloten deuren gespeeld. Naar verluidt waren de fans van plan het veld te bestormen zodat er niet gespeeld zou kunnen worden. Barça won uiteindelijk met 3-0.

Onafhankelijkheid

Na elf uur sloten de kiesbureaus volgens de regionale regering in Barcelona zoals gepland om 20 uur. De regionale autoriteiten maakten na middernacht bekend dat de Catalanen met een meerderheid van 90% voor onafhankelijkheid hebben gestemd.