Open Bedrijvendag lokt 550.000 bezoekers

Belga / N. Maeterlinck

Onder het motto ‘Ondernemers ondernemen voor iedereen’ heeft Voka meer dan 550.000 bezoekers op de Open Bedrijvendag verwelkomd. Het is al de 27ste keer dat bedrijven in Vlaanderen en Brussel hun deuren openden voor het grote publiek.

“Het is belangrijk dat ondernemers tonen waar ze mee bezig zijn en hoe ze bijdragen aan de maatschappij”, klonk het bij Voka-topman Hans Maertens aan de start van de Open Bedrijvendag. Met de keuze voor het thema ‘Ondernemers ondernemen voor iedereen’, probeert de werkgeversorganisatie het imago van ondernemers een boost te geven.

Negatieve bijklank

“Ondernemen heeft in Vlaanderen nog te vaak een negatieve bijklank”, verduidelijkt Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA). “Daarom is het goed dat je op een dag als vandaag en ander beeld krijgt van ondernemers. Misschien zijn er zelfs bezoekers die zelf op ideeën komen om een eigen bedrijf op te starten”.

Geïnteresseerden konden een kijkje nemen in meer dan 300 bedrijven. Het doel van de dag was om in de verf te zetten hoe deze ondernemingen een meerwaarde vormen voor de samenleving. Ook eerste minister Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en de burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens waren van de partij. Zij brachten een bezoek aan de politie in Knokke-Heist.

Andere blik

“De producten en diensten van de meeste bedrijven spreken voor zich”, legt Maertens uit. “Dit is een unieke kans om te zien hoe deze bedrijven nieuwe producten en technologieën ontwikkelen en op die manier een impact hebben op zowat elk aspect van ons leven.” Volgens Maertens komen bedrijven immers al te vaak negatief in het nieuws door ontslagrondes of faillissementen.

De grootste publiekstrekker was Brugse Kaas – Milcobel in Moorslede, dat afklokte op 10.000 bezoekers. Ook Vondelmolen in Lebbeke deed het goed met 7.500 nieuwsgierigen. Tot slot was ook Flandrien Kaas in Wervik met 6.000 geïnteresseerden erg populair.