Positie Nederlandse minister van Defensie zwaar onder druk

Positie Nederlandse minister van Defensie zwaar onder druk
Positie Nederlandse minister van Defensie zwaar onder druk

Vijf commando’s van het Nederlandse leger gaan aangifte doen tegen Defensie. Ze verwijten het ministerie dood door schuld nadat een collega bij een oefening per ongeluk werd doodgeschoten. Hun advocaat Michael Ruperti heeft dit bevestigd. De voorbije dagen was er al zware kritiek gekomen op minister van Defensie Jeanine Hennis, na een vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een ongeluk met een mortiergranaat in Mali waarbij twee militairen omkwamen. Hennis wordt dinsdagnamiddag in de Tweede Kamer verwacht voor een debat over dat OVV-rapport. Daar zal ze alvast niet op de steun van coalitiepartner PvdA moeten rekenen. Een 35-jarige commandant werd in Ossendrecht bij een schietoefening per ongeluk doodgeschoten. De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en de oefening had dus niet mogen doorgaan. Ook waren verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando’s.

Volgens Ruperti had de hoogste commandant van de strijdkrachten volgens de militaire regelgeving zelf aangifte moeten doen bij een opsporingsambtenaar, in dit geval de marechaussee. “Minister Jeanine Hennis heeft nu gezegd dat er een extern onderzoek komt, maar zet de militaire regelgeving hier helemaal mee opzij”, zegt Ruperti. “De commando’s hebben daarom besloten om zelf in actie te komen en aangifte te doen. De verantwoordelijken hiervoor moeten worden opgespoord en gestraft.”De nabestaanden van de slachtoffers in Mali hebben ook advocaat Ruperti in de arm genomen en willen naar de rechter stappen. In het debat van dinsdag moet Hennis niet op de steun rekenen van coalitiepartner PvdA. Vicepremier Lodewijk Asscher zei gisteren al dat de conclusies “normaal gesproken zwaar genoeg zijn om af te treden”, maar die woorden werden hem niet bepaald in dank afgenomen door de VVD van Hennis.

Hennis rekent op een nieuwe ministerpost in de nog te vormen regering, die hoogstwaarschijnlijk een coalitie wordt van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Bron: Belga