VN-secretaris-generaal hekelt "humanitaire nachtmerrie" in Myanmar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft geëist dat een einde komt aan de militaire operaties in het westen van Myanmar. Hij hekelt er een "humanitaire nachtmerrie", op het moment dat de Rohingya-moslimminderheid getroffen is door een nieuw drama, met de dood van minstens negentien vluchtelingen nadat hun vaartuig schipbreuk had geleden. Tijdens een zeldzame openbare vergadering van de Veiligheidsraad over Myanmar (de laatste dateerde al van 2009) had Guterres donderdag ook aan de Myanmarese regering een "humanitaire toegang" gevraagd tot het conflictgebied. Ook wil hij dat de mensen die naar Bangladesh zijn gevlucht, in "veiligheid, vrijwillig, waardig en duurzaam" kunnen terugkeren naar hun heimat. Sinds eind augustus hebben volgens de Verenigde Naties al 500.000 leden van de moslimminderheid het geweld in Myanmar ontvlucht. Dat is een van de grootste volksverplaatsingen van het begin van de 21ste eeuw in Azië.

Thaung Tun, raadgever voor de nationale veiligheid in Myanmar, verzekerde de Veiligheidsraad dat er geen "etnische zuivering, noch een genocide" plaatsvindt in Myanmar. De V-raad, de hoogste VN-instantie, is verdeeld over het dossier. Peking en Moskou steunen de autoriteiten in Myanmar. China is de voornaamste bondgenoot van Myanmar, waar het land grote politieke belangen heeft, vooral in het westen, waar de repressie van het Myanmarese leger plaatsvindt.

De Rohingya zijn een moslimminderheid die in Myanmar wordt vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal wordt beschouwd.

Bron: Belga