Laatste Belgische mijn sloot 25 jaar geleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op 30 september 1992 -morgen exact 25 jaar geleden- is in Limburg de steenkoolmijn van Zolder gesloten. Met die sluiting kwam er niet alleen definitief een einde aan de productie van steenkool in Limburg, maar ook in België. De sluiting van de mijnen kwam hard aan in Limburg. De provincie was met zijn zeven mijnen namelijk de hoofdleverancier van steenkool voor staalindustrie in Vlaanderen en België in de 20ste eeuw. Volledige gemeenten werden in de vorige eeuw rond de mijnen opgebouwd en duizenden migranten uit verschillende landen in Europa zakten af naar Limburg om er in de mijnen te werken.

Het verhaal van de steenkoolproductie in Limburg start ergens begin 20ste eeuw. Winterslag in Genk is de eerste mijn die steenkool produceert in Limburg. Daarna volgen nog Beringen, Eisden in Maasmechelen, Waterschei en Zwartberg in Genk, Zolder en Houthalen. Een groot deel van de lokale bevolking gaat in de daarop volgende jaren in de steenkoolmijnen werken, maar al snel blijkt dat niet te volstaan. De mijnbedrijven vullen het arbeiderstekort stelselmatig aan met buitenlandse werkkrachten.

Vanaf de jaren zestig beginnen andere energiebronnen echter de plaats van steenkool in te nemen, de mijnen worden langzamerhand verlieslatend. In 1966 moeten de steenkoolmijn van Zwartberg in Genk en vijf Waalse mijnen de deuren sluiten. Tussen 1987 en 1992 sluiten alle overgebleven mijnen in België. De zware klap die de sluitingen veroorzaakten mag vandaag dan grotendeels verwerkt zijn, in de oud-mijngemeenten Maasmechelen en Genk zijn de economische gevolgen toch nog te voelen.

Beide mijngemeenten kampen nog steeds met hoge werkloosheidscijfers. Via de creatie van extra werkgelegenheid proberen de gemeenten de werkgelegenheidscijfers weer op te krikken.

bron: Belga