Amerikaanse Senaat bevestigt benoeming van Jon Huntsman als ambassadeur in Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem het licht op groen gezet voor de benoeming Jon Huntsman, een ervaren diplomaat en voormalig gouverneur van Utah, als ambassadeur in Rusland. President Donald Trump had hem in juli voorgedragen voor die post. Huntsman was eerder al ambassadeur in China en Singapore. Deze cruciale benoeming komt er terwijl de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten op een wankel punt staat. Daarnaast lopen er ook nog federale en parlementaire onderzoeken naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar en eventuele samenwerking met het campagneteam van Trump, die dat ontkent.

Opvallend is dan ook dat de door Trump voorgedragen Huntsman vorige week tijdens zijn hoorzitting voor de commissie Buitenlandse Betrekkingen zei dat er "geen twijfel" is dat Rusland is tussengekomen bij de presidentsverkiezingen. "Moskou blijft zich bemoeien in de democratische processen van onze vrienden en bondgenoten", voegde hij nog toe.

Huntsman, in 2012 nog Republikeins kandidaat bij de presidentsverkiezingen, kan dan ook rekenen op steun van zowel de Republikeinen als de Democraten. "Ik denk niet dat de president een sterkere persoon kon kiezen als ambassadeur in Rusland", zei senator Ben Cardin, de hoogste Democraat in de commissie, na afloop van de ondervraging.

Bron: Belga