Amerikaans gezondheidminister neemt ontslag na schandaal

Amerikaans gezondheidminister neemt ontslag na schandaal
Amerikaans gezondheidminister neemt ontslag na schandaal

De Amerikaanse minister voor Gezondheid en Sociale Zaken Tom Price heeft vrijdag zijn ontslag ingediend bij president Donald Trump, die dat heeft aanvaard. Dat meldt het Witte Huis. Price raakte deze week in opspraak omdat hij herhaaldelijk privévliegtuigen charterde terwijl er commerciële vluchten beschikbaar waren. Bovendien gebruikte de gezondheidminister ook militaire vliegtuigen voor buitenlandse reizen. De bal ging aan het rollen toen het magazine Politico het nieuws over Price’s verkwisting van belastinggeld uitbracht. Sinds mei charterden de minister en zijn gevolg minstens 26 privévliegtuigen voor werkgerelateerde trips, terwijl er commerciële vluchten beschikbaar waren. De trips kostten de Amerikaanse belastingbetaler meer dan 400.000 dollar, zo maakte Politico dinsdag bekend.
Donderdag bracht het magazine vervolgens aan het licht dat Price ook militaire vliegtuigen had gebruikt voor reizen naar Afrika, Europa en Azië, goed voor nog eens 500.000 dollar aan kosten. In totaal lopen Price’s reiskosten dus op tot bijna 1 miljoen dollar.
Eveneens donderdag had de minister van Gezondheid zich nog verontschuldigd voor het gebruiken van privéjets. Hij gaf aan dat de belastingbetaler niet zou opdraaien “voor mijn zitje op de vliegtuigen” omdat hij die kosten zou terugbetalen. Dat bedoelde hij letterlijk, want volgens een woordvoerder van het ministerie zou de minister exact 51.887,31 dollar overmaken aan de Amerikaanse schatkist.
President Trump had eerder al aangegeven “niet blij te zijn” met de situatie en antwoordde enkele dagen geleden nogal netelig met “We zullen zien” op de vraag of hij zijn minister de laan zou uitsturen. Hij is nu van plan om viceminister voor Gezondheid Don Wright ad interim aan te stellen.

Bron: Belga