Pendelaar Eline: “Al dansend ontdek je bewegingen die je anders nooit zou maken”

Pendelaar Eline
Foto Charlotte De Cort

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Eline Vyncke, een 29-jarige circusartieste.ZICHT
Ik observeer graag mensen die bewegen omdat ik er inspiratie uit haal voor mijn acrobatie. Daarin bestaan basisfiguren, maar je ontwikkelt wel een eigen lichaamstaal. Ik beoefen vooral partneracrobatie, waarbij je elkaar in de lucht gooit en met drie of vier op elkaar gaat staan. Bovendien ben ik vrij lenig, dus waag ik mij ook aan acrodans, waarbij radslag en koprollen vermengd worden met dansbewegingen.

GEHOOR
Ik luister graag hiphop, funk, reggae en reggaeton, omdat ik mij helemaal kan laten meeslepen door muziek met een beat. Het is dan alsof iets van buitenaf je lichaam gaat leiden. Doordat je werkt op een het ritme, kun je bepaalde bewegingen ontdekken die je anders nooit zou maken.

SMAAK
Als ik iets moet zeggen, dan bel ik graag in plaats van een mail of een bericht te sturen. Mensen die ik niet zo goed ken, zijn daardoor vaak aangenaam verrast. Ze zijn blij dat ik even de tijd neem om hun iets persoonlijk uit te leggen. Als communicatieverantwoordelijke van Circusplaneet, het circusatelier waar ik werk in Gent, zal ik ook altijd de telefoon nemen om een nieuwe voorstelling aan de man te brengen.

GEUR
In het dagelijks leven ben ik ben heel gevoelig voor stank, maar in de acrobatie ligt dat anders. Als je samenwerkt met een partner, moet je elkaars zweet de hele tijd aanraken en ruiken. Objectief gezien stinkt dat, maar omdat ik een vertrouwensband met die persoon ontwikkel, kan ik die zweetgeur wél verdragen.

TAST
Ik raak graag mensen aan. Als ik met iemand goed overeenkom, dan vind ik het fijn om fysiek te zijn met die persoon. Dat maakt de band sterker. Volgens mij zijn veel mensen daar terughoudend in omdat ze schrik hebben. Maar zodra je in een vriendschap die grens doorbreekt, en elkaar kunt omhelzen of door het haar strelen – zonder dat het een seksuele connotatie krijgt – geeft dat een heel aangenaam gevoel.

ZESDE ZINTUIG
Ik entertain graag. Dat doe ik het liefst met mijn alter ego Kelly op feestelijke evenementen. Kelly draagt een dikke laag blauwe make-up, heeft een palmboomstaart op haar hoofd en beweegt zich in kleurrijke, sportieve kledij. Haar doel is om haar publiek te entertainen met turntrucjes en om vrienden te maken. Daarom maakt ze ook heel graag selfies.(lacht)

Tekst en foto Charlotte De Cort