Fototip 1: Details bij weinig licht

Ga je voor de Metro Photo Challenge op pad wanneer de avond valt? Natuurfotograaf Jamie Hall helpt je op weg!

Het vastleggen van duidelijke details bij weinig licht vergt een beetje denk- en experimenteerwerk. Indien je gaat fotograferen als het donkerder wordt, begin dan wanneer de zon onder gaat, zodat je met de locatie vertrouwd raakt. Je profiteert ook van de interessante sfeer en kleuren van de schemering.

Om duidelijke details vast te leggen, zul je vaak een hoge ISO-waarde moeten instellen, maar als je dit doet, houd dan rekening met een toename van ruis waardoor de resultaten er stoffig of korrelig kunnen uitzien. Je kunt dit verminderen door de ISO-waarde te verlagen en gebruik te maken van een langere sluitertijd. Zorg ervoor dat je camera zo stabiel mogelijk staat door een statief te gebruiken of door de camera op iets stevigs te laten rusten.

Met de Canon DIGIC-beeldprocessor kun je je echter veroorloven om met een hogere ISO-waarde te fotograferen. De technologie reduceert de ruis op doordachte wijze en behoudt de kleinste details. Hierdoor heb je meer creatieve mogelijkheden bij weinig licht dan ooit tevoren.

Enkele voorbeelden:

Fotograferen bij weinig licht zonder een grote flash te gebruiken? Gebruik de TV modus en stel je sluitertijd in tot 1/15 of lager om de warmte in je shots te behouden.

Canon fototip

 

Voor een foto met tegenlicht bij ondergaande zon en weinig licht kan je best je flash gebruiken. Kies voor een exposure van +1 om te vermijden dat je onderwerp verandert in een louter silhouet.

Canon fototip

 

Veel succes!