Premier Michel bezoekt Belgische F-16-missie in Estland

Premier Charles Michel heeft donderdag een kort bezoek gebracht aan de militaire luchtmachtbasis van Amari in Estland. Daar bewaken vier Belgische F-16’s sinds begin september het Baltische luchtruim in het kader van een Navo-operatie. Estland en de twee andere Baltische staten hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. Al sinds hun toetreding tot de Navo in 2004 wordt hun luchtruim verdedigd door andere lidstaten. De Belgische F-16’s waren dertien jaar geleden de eerste om die defensieve taak op zich te nemen en ze zijn intussen aan hun zevende deelname aan de operatie toe. Vier vliegtuigen, geruggesteund door een vijftigtal militairen, staan in voor de vier maanden durende missie.
“Dit is een bewijs van de loyauteit van België om de veiligheid en stabiliteit in Europa te waarborgen”, zo prees Michel het werk van de militairen. “Het is voor de toekomst van Europa zeer belangrijk dat we meer stabiele relaties met Rusland krijgen”, vervolgde de premier, “maar we moeten ook alert blijven en niet naïef zijn. Rusland heeft niet de soevereiniteit van Oekraïne gerespecteerd. Dat is een belangrijk feit”.
Onlangs hield Rusland aan de grens zijn grootste militaire oefening sinds 1981. En Russische vliegtuigen schakelen op weg naar de enclave Kaliningrad steeds vaker hun transponder uit, een toestel dat toelaat om een vliegtuig te identificeren. “Er is zeker een stijgende assertiviteit aan de andere kant van de grens”, stelt een militaire bron. “Bij de missie van vorig jaar moesten we elf snelle interventies uitvoeren in vier maanden tijd. Dat aantal hebben we nu al gehaald.”

bron: Belga