Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard. Met de motie willen de groenen breken met de gruwel van het koloniale verleden door de context beter te schetsen. In de motie stelt Ecolo-Groen dat het koloniale verleden van België, waarbij vele Congolezen, Rwandezen en Burundezen getroffen werden, vandaag nog altijd geraakt worden door eerbetonen als het Koloniale Veteranensquare, de Sergeant de Bruynestraat of de gedenksteen aan het stadhuis.

Het herdopen van het plein is niet nodig, maar er moet wel duiding komen, vinden de groenen en ook de leden van het collectief 'Mémoire coloniale'. "Door het plein te herdopen gaan we het verleden niet uitwissen, maar we kunnen wel context en duiding geven aan wat er werkelijk gebeurd is", aldus Kalvin Soiresse Njall van het collectief.

Om dat te doen wordt er nu een werkgroep opgericht onder leiding van schepen van Internationale Solidariteit Sofia Bennani. De werkgroep zal verschillende politieke groepen betrekken om zo tot een geschikte context te komen rond de verwijzingen naar het koloniale verleden. De resultaten van deze werkgroep zullen in januari 2018 aan de gemeenteraad van Anderlecht worden voorgesteld.

bron: Belga