Forum der Joodse Organisaties boos over platform voor Leila Khaled in Europees Parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) er niet over te spreken dat Leila Khaled, een veroordeelde Palestijnse vliegtuigkaper en lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een platform heeft gekregen in het Europees Parlement. Het FJO heeft het voorzitterschap van het parlement om uitleg gevraagd. De organisatie vindt ook dat de Belgische justitie Khaled had moeten oppakken en uitzetten. Leila Khaled is een Palestijnse activiste die vooral bekendraakte nadat ze in 1969 als eerste vrouw een vliegtuig had gekaapt. Ook in 1970 probeerde ze een vliegtuig te kapen, maar bij die poging werd ze overmeesterd. In de jaren '70 kreeg Khaled een soort cultstatus en werd ze een symbool van de Palestijnse verzetsstrijd tegen Israël. Khaled heeft dinsdag, op uitnodiging van de Spaanse linkse partij Izquierda Unida, in het Europees Parlement gesproken over vrouwenrechten. En dat is bij verschillende joodse organisaties, waaronder het Forum der Joodse Organisaties, in het verkeerde keelgat geschoten.

Het FJO bestempelt Khaled als "wereldkampioene terrorisme". Dat zij in het Europees Parlement een platform krijgt, kan voor de organisatie niet door de beugel. "Leila Khaled voerde het woord namens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dat op de lijst van terroristische organisaties van de EU staat", merkt het FJO op. Het FJO heeft daarom het voorzitterschap van het parlement "om opheldering gevraagd".

Het FJO heeft ook contact opgenomen met de ambassadeur van Spanje met het verzoek om Khaled aanstaande zaterdag in Madrid "te arresteren en het land uit te zetten". Khaled zal daar namelijk op uitnodiging van de Spaanse Communistische Partij het woord voeren.

bron: Belga