Brexit-onderhandelaars boeken vooruitgang, maar struikelblokken blijven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vierde ronde van de brexit-onderhandelingen heeft deze week op verschillende punten vooruitgang opgeleverd. Dat hebben de bevoegde Britse minister David Davis en de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd. Ze maakten onder meer afspraken over de manier waarop Europese burgers die in Groot-Brittannië leven hun rechten kunnen afdwingen. Maar het kan nog weken of zelfs maanden duren eer er een echte doorbraak wordt bereikt. De Britse onderhandelaars hoopten begin deze week vurig dat premier Theresa May er met haar brexit-speech in Firenze in geslaagd was de gesprekken te deblokkeren. Volgens David Davis is dat wel degelijk het geval, zei hij na afloop van de vierde ronde. "Er is belangrijke vooruitgang geboekt, we hebben het momentum benut dat premier May gecreëerd heeft." Zoals bekend moeten er over drie dossiers knopen worden doorgehakt vooraleer er kan worden gepraat over een overgangsperiode na de brexit en een handelsverdrag. Het gaat om de bescherming van de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in de EU, de Ierse grenskwestie en het kostenplaatje van de brexit.

Wat de burgerrechten betreft, is er volgens Davis "duidelijke vooruitgang" geboekt. Zo engageren de Britten zich ertoe het toekomstige terugtrekkingsakkoord met de EU27 integraal in Britse wetgeving om te zetten. Barnier legde uit dat dat betekent dat EU-burgers hun rechten voor de Britse hoven zullen kunnen afdwingen. Maar over de rol van het Europees Hof van Justitie blijven de meningen uiteenlopen. De EU wil dat het Hof het laatste woord heeft over de afdwingbaarheid van de burgerrechten, maar de Britten willen helemaal onder de jurisdictie van het Hof uitkomen.

Op de Europese top van 19 en 20 oktober zullen de Europese leiders van Barnier horen of er "voldoende vooruitgang" is geboekt tijdens de onderhandelingen om de volgende fase aan te vatten. Maar volgens de Fransman zal het nog "weken of maanden" duren eer hij dat oordeel kan geven. Het is dus hoogst twijfelachtig of op de top knopen zullen worden doorgehakt. Hoe dan ook zien Barnier en Davis elkaar in de week van 9 oktober terug voor de volgende onderhandelingsronde.

bron: Belga