Brussel bant na Nieuwjaar vervuilende auto’s

Brussel bant na Nieuwjaar vervuilende auto’s
Belga / E. Lalmand

Op 1 januari 2018 treedt de LEZ van 162 km2 over het gehele Brussels Gewest in werking. De eerste negen maanden zullen een overgangsfase zijn waarin nog geen boetes worden uitgedeeld.

Vanaf het begin van volgend jaar weert Brussel alle te vervuilende wagens uit het Gewest. De voertuigen worden daarbij gradueel gebannen, te beginnen bij de dieselwagens zonder Euro-norm of met de Euro 1-norm. In 2018 zijn nog alle benzinewagens toegelaten. Nadien worden er in de jaren 2019, 2020, 2022 en 2025 steeds meer diesel- en benzinewagens verboden. In 2025 worden er enkel nog dieselwagens toegelaten die voldoen aan de hoogste Euro 6-norm en benzinewagens met minstens een Euro 3-norm.

“Voor gezondheid Brusselaars”Bij de start van de LEZ kunnen de bestuurders wel nog op een overgangsperiode van negen maanden rekenen, want van januari 2018 tot en met september 2018 worden er geen overtreders beboet. In de jaren waarin er bijkomende wagens verboden worden, geldt nadien ook telkens een aanpassingsperiode van drie maanden. Wie toch een overtreding begaat, krijgt een boete van 350 euro met nadien telkens drie maanden om zijn gedrag aan te passen door een minder vervuilende wagen aan te schaffen of voor het openbaar vervoer te kiezen.

“Dit is een maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren”, benadrukt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). “Het grotere uitgangspunt is de gezondheid van de Brusselaar door ervoor te zorgen dat de kleine kinderen die hier opgroeien geen ademhalingsproblemen kennen.”

Camera herkent nummerplaat

Voor de personen die hun auto willen achterlaten en overschakelen op het openbaar vervoer bij het binnenrijden van het Brussels Gewest zijn er momenteel slechts drie transitparkings met Ceria-Coovi, Kraainem en Stalle. Tegen 2020 komen er evenwel 10.000 plaatsen bij op nieuwe transitparkings, verzekert de minister.

De controles van de wagens die het Gewest betreden worden uitgevoerd door intelligente camera’s (ANPR-camera’s) die met nummerplaatherkenning werken. Op 16 oktober begint de ontplooiing van de eerste negentig camera’s. In 2018 wordt dat aantal nog eens uitgebreid met vijftig nieuwe toestellen. De aankoop en installatiekosten zijn goed voor een prijskaart van 5 miljoen euro. Een bestuurder met een te vervuilende auto kan acht keer per jaar een dagpas kopen van 35 euro om toch het Gewest binnen te mogen die dag.