Amerikanen en Russen bouwen nieuw ruimtestation

De Verenigde Staten en Rusland gaan samen een ruimtestation in een baan om de maan brengen. Vandaar moeten op termijn reizen naar Mars vertrekken.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

In maart kondigde de NASA aan dat er gewerkt wordt aan een ‘Deep Space Gateway'. Dat is een ruimtestation in een baan om de maan dat als het ware als een poort dienstdoet voor reizen naar het maanoppervlak en dieper de ruimte in. Gisteren kondigde het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos aan dat het op een congres in Adelaide een akkoord heeft ondertekend met de Amerikaanse zusterorganisatie om samen te werken aan het project.

"Roscosmos en de NASA hebben hun intentie bevestigd om het Internationaal Ruimtestation ISS te gebruiken als basis voor een diepere verkenning van de ruimte, en om samen te werken binnen het kader van een internationaal maanprogramma: de oprichting van het platform ‘Deep Space Gateway'", stelde Roscosmos in een verklaring. Het is de bedoeling gemeenschappelijke normen uit te werken zodat de verschillende landen technologie gebruiken die compatibel is.

Het nieuwe ruimtestation moet eind jaren 2020 klaar zijn. Er is sprake van een missie naar Mars in de jaren 2030. Moskou ambieert tevens een wetenschappelijke basis op de maan zelf en wil tussen nu en 2031 de eerste vluchten lanceren. Rekening houdend met de oplopende spanningen tussen beide landen, niet in het minst als gevolg van de burgeroorlog in Oekraïne, is het opmerkelijk dat er wel een samenwerking mogelijk is in de ruimte.