Mattis en Stoltenberg herbevestigen hun engagement in Afghanistan

Mattis en Stoltenberg herbevestigen hun engagement in Afghanistan
Mattis en Stoltenberg herbevestigen hun engagement in Afghanistan

Tijdens hun bezoek aan de Afghaanse hoofdstad Kaboel vandaag hebben de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, en de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg hun engagement om in Afghanistan te blijven en de opstandelingen te bestrijden herbevestigd. “We are the good guys” – “wij zijn de goeden” – zei Mattis aan de pers, tijdens het eerste bezoek sinds de aankondiging van augustus dat de Verenigde Staten 3.000 extra manschappen zal sturen. Die versterking “zal ons een groot voordeel opleveren bij alles wat de taliban gaan proberen tegen uw troepen”, zei Mattis aan de Afghaanse president Ashraf Ghani.

Het bezoek van Mattis ging gepaard met raketaanvallen op het militaire deel van de luchthaven van Kaboel, enkele uren nadat de minister er geland was. Hij noemde de raketbeschietingen een “misdaad tegen onschuldigen”. “Het is als een beleidsverklaring van de taliban over wat ze zijn, dat toont hun aanpak, zei hij. “In feite is het wat ze altijd deden, maar ze gaan de Afghaanse troepen aantreffen”, waarschuwde hij.“Hoe stabieler Afghanistan, hoe veiliger we zijn”, zei Stoltenberg op zijn beurt, die toevoegde dat vijftien NAVO-landen instemden met bijkomende troepen.

De VS riepen de NAVO op om het aantal troepen van de Operation Resolute Support op te trekken. Midden september erkenden 29 lidstaten de noodzaak om dit verzoek te beantwoorden. Maar ze gaven zichzelf nog tot oktober om hun precieze beslissing hierover kenbaar te maken.

Bron: Belga