Barokorkest La Petite Bande geeft archief in bewaring aan Leuvens stadsarchief

Barokorkest La Petite Bande geeft archief in bewaring aan Leuvens stadsarchief

Sigiswald Kuijken heeft het archief van zijn barokorkest La Petite Bande overhandigd aan het Leuvense stadsarchief waar het in de toekomst door iedereen zal kunnen geconsulteerd worden. Het archief telt verspreid over 173 dozen documenten uit de 45-jarige geschiedenis. Het gerenommeerde muziekensemble resideert al twee decennia in Leuven.
“Het archief bevat onder meer contracten, cd-opnames, affiches, notities over studies naar het werk van Bach en verslagen van symposia die hierover werden georganiseerd”, aldus manager Geert Robberechts. Kuijken introduceerde op basis van eigen studiewerk zoals bekend enkele innovaties om het werk van Bach te laten klinken zoals de componist het initieel bedoelde. Zo wordt de viool niet onder de kin geklemd maar vrij op de schouder gelegd. Ook laat hij de cantates van Bach slechts uitvoeren door één zanger per partij.

La Petite Bande realiseerde in 1972 zijn eerste muziekopname en groeide sindsdien uit tot een van de meest gerenommeerde muziekensembles van ons land met een sterke internationale reputatie. De discografie omvat meer dan 90 opnames, waaronder een 17-delige cd-reeks met cantates van Bach. Sinds 2012 kan het ensemble echter niet meer dan kan rekenen op structurele Vlaamse subsidies. Dankzij onder meer crowdfunding kan La Petite Bande blijven voortbestaan. Binnenkort trekt het barokorkest weer naar Japan voor een tiendaagse tournee.bron: Belga