Antwerpen zoekt opnieuw mobiliteitsoplossingen op privémarkt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Antwerpen heeft voor de tweede keer een oproep gelanceerd voor slimme mobiliteitsoplossingen die de verkeershinder tijdens grote infrastructuurwerken beperken. Vorig jaar leverde een soortgelijke oproep projecten op als Bike2Go (elektrische deelfietsen voor bedrijven) en DepotX (alternatieve locaties voor lege containers zodat die niet helemaal terug naar de haven moeten). "Als overheid kunnen we vraag en aanbod voor mobiliteitsdiensten dichter bij elkaar brengen", zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). "Tot 2022 moeten we omwille van de vele werkzaamheden 10.000 voertuigen uit de stad en het zuidelijke havengebied halen, dat kunnen we niet alleen." Begin dit jaar selecteerde de stad al tien projecten na een eerste oproep. Die raken nu stilaan gerealiseerd, al vond de Kantoorbus nog geen klanten en kampt de elektrische fietstaxi Mellowcabs nog met problemen in verband met de taxilicentie. Daartegenover staan al positieve eerste resultaten bij onder meer DepotX, Bike2Go en Blue Line Logistics, dat bouwwerfmaterialen via het water transporteert.

"We zijn gestart op 30 augustus en hebben intussen al 473 dubbele ritten van vrachtwagens vermeden door transporteurs lege containers buiten het havengebied te laten afzetten of ophalen, of op zijn minst te vermijden dat ze de Schelde moeten kruisen", zegt Alex De Ruyter van Avantida, het bedrijf achter DepotX. "Door in te gaan op de mobiliteitsoproep konden we onze visibiliteit en bekendheid verhogen en we krijgen een prestatievergoeding als het werkt."

Volgens schepen Kennis is er echter nog nood aan extra initiatieven. Geïnteresseerde mobiliteitsaanbieders op het vlak van logistiek of personenvervoer, kunnen tot 19 november een projectvoorstel indienen. Geselecteerde projecten kunnen rekenen op financiële ondersteuning die naar de gebruikers van de dienst gaat, bijvoorbeeld in de vorm van kortingen, maar ook begeleiding door het projectteam van Slim Naar Antwerpen.

bron: Belga