Maak jij kans op hart- en vaatziekten?

Een belangrijke oorzaak van hartproblemen is een te hoge cholesterol. Toch heeft cholesterol ook goede eigenschappen. Alles hangt af van hoe de cholesterol door het bloed vervoerd wordt. Er zijn twee verschillende ‘dragers’: low-density lipoproteïne (LDL) en high-density lipoproteïne (HDL). HDL en LDL cholesterol worden beschouwd als ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol omdat ze verschillende taken uitvoeren terwijl ze de cholesterol door het lichaam transporteren.

LDL cholesterol

Dit staat ook bekend als ‘slechte’ cholesterol. Deze dragers verspreiden cholesterol vanuit de lever naar de rest van het lichaam. Als de cholesterolwaarde te hoog is, dan blijft de overtollige cholesterol achter in de aders. Dit zorgt ervoor dat ze smaller worden en dat het risico op een hartaanval verhoogt.Vista cholesterol

Een te hoge LDL cholesterolwaarde kan dus levensgevaarlijk zijn. Om die te verlagen, overweeg je best een aangepast dieet. Eet dagelijks vijf porties groenten en fruit, die arm zijn aan vetten en calorieën, in plaats van vette snacks. Denk ook aan meer lichaamsbeweging. Na 30 minuten stilzitten, moet je even de benen strekken. Of kies voor een sport in de buitenlucht die je stimuleert zodat je langer volhoudt. Overgewicht is namelijk een belangrijke factor voor een te hoge cholesterol.

Ook alcohol en tabak zijn echte boosdoeners. Als volledig stoppen met drinken en roken niet lukt, doe het dan tenminste rustiger aan. Stress is de ziekte van de moderne samenleving en verhoogt je bloeddruk, waardoor op lange termijn je hart eronder lijdt.

HDL cholesterol

HDL cholesterol is de ‘goede’ cholesterol, die het hart beschermt. Deze dragers werken in de omgekeerde richting. Ze brengen net de overtollige cholesterol in de aders terug naar de lever. HDL verslaat dus eigenlijk de LDL en beschermt je net tegen hart- en vaatziekten.

Totale cholesterol

De totale cholesterol is de meting van alle cholesterol in het bloed. Deze cholesterolwaarde wordt vaak gebruikt om te bepalen of je risico loopt op hart- en vaatziekten, maar nu wordt er meer en meer gerealiseerd dat je moet focussen op de LDL cholesterol.

Wat is je cholesterolgehalte?

Je cholesterolgehalte kom je te weten via een bloedtest bij de huisdokter. Vraag voldoende uitleg over de uitslag en informeer naar wat je moet doen om je slechte cholesterol te doen dalen.

Om gezond te zijn, moet je cholesterolwaarde voldoen aan deze referentiewaarden:

Totale cholesterolwaarde LDL-cholesterolwaarde HDL-cholesterolwaarde
 

190 mg/dl of lager

 

115  mg/dl of lager

 

40 mg/dL of hoger

 

Janne Vandevelde