Uber trekt zich terug uit Quebec

door
Belga
Leestijd 2 min.

Smartphonetaxibedrijf Uber heeft dinsdag aangekondigd dat er vanaf volgende maand geen Ubers meer zullen rijden in de Canadese staat Quebec, schrijft Reuters. Het Amerikaanse bedrijf neemt die beslissing nadat de overheid in Quebec vorige week een strengere wetgeving heeft aangekondigd. De nieuwe regels voorzien onder meer in een verplichte training van 35 uur voor elke chauffeur en een controle van het strafblad door de politie.

Momenteel zit Uber in Quebec nog in een testfase. De disruptieve taxi-app maakt bij monde van de lokale algemeen directeur Jean-Nicolas Guillemette bekend dat die activiteiten op 14 oktober zullen stoppen.

Al laat Uber de deur op een kier. "We vragen aan de overheid om het proefproject te hernieuwen en samen rond de tafel te zitten en een oplossing uit te werken", zegt Guillemmete.

Van een aanpassing aan de regels kan voor het ministerie voor Transport echter geen sprake zijn, zegt een woordvoerder. Tijdens de proefperiode van Uber, die vorig jaar in oktober van start ging, kreeg het bedrijf boetes voor niet-ingeschreven voertuigen, te oude voertuigen en omdat er Uber-chauffers met een strafblad waren, zegt woordvoerder Mathieu Gaudreault. "We willen gerust met hen onderhandelen maar niet over deze zaken".

Uber betaalde overigens rond 5,6 miljoen dollar aan de provincie, geld dat Quebec zal aanwenden om de provinciale taxi-industrie te moderniseren, klinkt het nog.

Ook elders in de wereld ligt de taxi-app onder vuur. Zo besliste de burgemeester in Londen vorige week om Uber te verbieden omdat ze niet voldoen aan de veiligheidsnormen in de Britse hoofdstad.

bron: Belga