Tweede expert zet werk voor onderzoekscommissie Kazachgate stop

door
Belga
Leestijd 1 min.

Raadsheer Christine Matray van het Hof van Cassatie heeft ontslag genomen als experte van de parlementaire onderzoekscommissie rond Kazachgate. Dat meldt het weekblad Le Vif. Met Matray vertrekt de tweede van de drie experts die de commissie in de arm had genomen. Volgens Le Vif zou ook de derde expert, Patrick Waeterinckx, aarzelen om het werk voort te zetten. Matray nam ontslag nadat haar vaststellingen over de rol van de Staatsveiligheid in de toekenning van de Belgische nationaliteit aan Patokh Chodiev en Alijan Ibragimov zaterdag lekten in La Libre Belgique. De krant citeerde ook de conclusies van expert Waeterinckx over de wettelijkheid van de verruimde minnelijke schikking. Volgens Le Vif zou ook hij twijfelen over zijn verdere medewerking.

Eerder was ook al bekendgeraakt dat grondwetsexpert Christian Behrendt in juli had beslist om de medewerking stop te zetten. Hij was niet steeds aanwezig en diende niet de minste conclusie in. In Le Vif stelde Behrendt dat hij drie bijkomende maanden gratis heeft gewerkt en voegde hij toe dat hij zijn werk niet kan voortzetten, gezien zijn drukke werkzaamheden aan de Ulg en de KUL en bij de Raad van State.

De onderzoekscommissie hoort volgende week Alijan Ibragimov achter gesloten deuren. Er volgen ook nog andere hoorzittingen. De commissie zal tegen november haar werkzaamheden afronden.

bron: Belga