Schietpartij Driesstraat: speciale eenheden willen anonieme burgerlijke partijstelling

Schietpartij Driesstraat: speciale eenheden willen anonieme burgerlijke partijstelling

Twee leden van de speciale interventie-eenheden van de federale politie willen zich burgerlijke partij stellen op het proces over de schietpartij in de Driesstraat. Dat is gebleken op de inleidingszitting van dat proces. Een dergelijke burgerlijke partijstelling is niet verwonderlijk maar in dit geval stelt zich een probleem omdat de politiemensen ten allen prijze anoniem willen blijven en enkel met hun code willen vermeld worden in de processtukken. Dat kan volgens de rechtbank niet, gaf de voorzitster aan. De schietpartij in de Driesstraat, waarvoor terreurverdachten Salah Abdeslam en Soufien Ayari vanaf 18 december zullen terechtstaan, vond plaats op 15 maart 2016. Leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, wilden toen een huiszoeking uitvoeren in een woning in de Driesstraat maar werden bij hun aankomst meteen onder vuur genomen.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin een van de terroristen neer te schieten, de Algerijn Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid. Salah Abdeslam en Soufien Ayari konden ontsnappen maar werden drie dagen later opgepakt.Bij de schietpartij raakten in totaal vier politiemensen gewond. De leden van het JIT hebben zich maanden geleden al burgerlijke partij gesteld maar vandaag bleek dat ook twee leden van de speciale eenheden dat willen doen. Alleen wensen die politiemensen dat hun anonimiteit bewaard blijft en dat ze enkel met hun code vermeld worden in hun burgerlijke partijstelling, in de conclusies van hun advocaten en in het vonnis.

De voorzitster van de correctionele rechtbank gaf aan dat zoiets niet kon. Tijdens de zittingen kon er wel mondeling verwezen worden naar de codes maar in de geschreven processtukken moet de volledige identiteit vermeld worden, klonk het.

bron: Belga