Salah Abdeslam wil proces over schietpartij Driesstraat bijwonen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Salah Abdeslam, die in Frankrijk in de cel zit, heeft laten weten dat hij het proces over de schietpartij in de Driesstraat op 15 maart 2016, wil bijwonen. Dat heeft het federaal parket meegedeeld op de inleidingszitting van het proces. Op die inleidingszitting heeft de Brusselse correctionele rechtbank beslist dat de debatten zullen plaatsvinden in de week van 18 tot en met 22 december. Salah Abdeslam zal tegen dan wel een nieuwe advocaat moeten vinden, aangezien zijn vorige advocaat, meester Sven Mary, hem niet langer verdedigt. Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin één van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat één van hen Salah Abdeslam was. Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arresteren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

bron: Belga