"Regering kan niet garanderen dat informatie-uitwisseling met Soedan zonder gevaar is"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale regering kan onvoldoende garanderen dat het uitwisselen van informatie met de Soedanese identificatiemissie geen gevaar inhoudt voor de betrokken transitmigranten en hun familie in hun thuisland. Dat stelt 11.11.11, na de verklaringen van premier Charles Michel in de Kamer. De koepelbeweging vraagt ook dat de regering inzage geeft in de terugnameakkoorden die België met andere landen heeft gesloten. "De verdediging en promotie van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht is verankerd in het federale regeerakkoord van oktober 2014", schrijft de organisatie. Volgens directeur Bogdan Vanden Berghe dreigt de regering zich niet aan haar eigen akkoord te houden door een overeenkomst te sluiten met het regime in Khartoem, waarvan leider Omar al-Bashir wordt gezocht als oorlogsmisdadiger.

Hij wijst erop dat de regering er niet in slaagt voldoende garanties te bieden voor de risico's waar mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch op hebben gewezen. "Namelijk, het uitwisselen van individuele informatie met deze Soedanese ambtenaren over personen die op de vlucht zijn voor vervolging en geweld in hun thuisland, kan de betrokkenen en hun familieleden ernstig in gevaar brengen", aldus 11.11.11.

De organisatie wil dat alles in het werk wordt gesteld om de mensen te informeren en te identificeren, zonder samenwerking met Soedan. Ze wil ook transparantie over de andere terugnameakkoorden van ons land. "De deal met Soedan is zo verontrustend dat het tijd wordt om inzage te krijgen in de andere terugnameakkoorden", besluit Vanden Berghe.

bron: Belga